Over Luzente Fotografie

Hi ik ben Dana. De fotograaf achter Luzente Fotografie.

Super enthousiast

Het belangrijkste dat ik jullie kan vertellen, is dat ik ontzettend veel plezier heb in mijn werk. Dat enthousiasme deel ik heel graag met jullie, hier op mijn website, mijn Instagram, maar ook zeker tijdens een fotoshoot. En helemaal vers van de pers zijn mijn meeloopdagen, waar ik mijn enthousiasme over paardenfotografie kan gaan overbrengen op andere fotografen.

Nabewerking

Naast mij steeds meer te ontwikkelen op het gebied van fotografie en videografie, is het ook niet onbelangrijk om mijzelf verder te ontwikkelen in de nabewerking. Ik heb diverse online cursussen gevolgd op het gebied van Lightroom en Photoshop. Hierdoor kan ik inmiddels meer dan de gemiddelde fotograaf omgaan met deze programma’s, waardoor bijvoorbeeld het veranderen van een achtergrond, kleuren en zelfs een meer fantasy edits geen probleem zijn voor mij. In december 2022 maakte ik mijn eerste kerstkaarten voor de Amsterdamse Manege. Langzaamaan zul je hier daarom mijn eigen online masterclasses kunnen vinden, waarmee paardenfotografen hun eigen skills kunnen uitbreiden op het gebied nabewerking. 

Fine-art

Dat is wel wat ik echt het allerleukste vind. Echt spelen met het licht. Met het zonlicht, maar ook (bij een gebrek aan) met studiolampen en flitsers. Mijn mobiele studio breidt zich steeds verder uit, en kan ik inpakken en overal opbouwen. 

Hoe het begon

Op de middelbare school raakte ik in de ban van fotografie. Dozen vol snapshots heb ik, want overal nam ik wel een camera mee naar toe. Ik kreeg een een Praktica TL1000 (een analoge spiegelreflexcamera) waarmee ik veel experimenteerde en zelfs nog in de Donkere Kamer van mijn middelbare school mijn eigen foto’s kon afdrukken.

Toch verwaterde de hobby, want er moest serieus aan de toekomst gewerkt worden. Daar waar enkele vrienden van mij wel een fotografie opleiding gingen doen, ging ik Communicatiekunde studeren in Groningen (absoluut geen spijt van gehad). Ook daar legde ik alles vast met een kleine point-and-shoot van Canon. Dus het fotograferen heb ik eigenlijk nooit los gelaten, maar meer dan een hobby werd het niet.

Na mijn studie wilde ik meer praktisch aan de slag, dus ging ik werken bij filmproductie maatschappij als assistent producent. Na een jaar of 5 werd het tijd voor iets anders en belandde ik bij een marketing bureau. Bij beide bedrijven heb ik superveel geleerd, maar in 2011 werd het tijd om voor mijzelf te beginnen. Eerst met Luzente Communicatie en daarna met mijn compagnon Diana van Ewijk in WebVedettes (dat begon als MamaMarketing). Toen Diana moest stoppen vanwege gezondheidsproblemen kreeg ik steeds minder plezier in het runnen van een marketing bureau. Door de vele evenementen waar ik aan meewerkte, was het handig om ook weer wat te fotograferen, omdat content natuurlijk steeds belangrijker werd. Na wat verschillende ‘simpele’ camera’s kwam eerst de Canon EOS 450D, een digitale spiegelreflexcamera.

Ik begon het steeds leuker te vinden om hiermee aan de slag te gaan. Via mij werk als (online) marketeer was ik inmiddels ook handiger geworden in de nabewerking. Op de manege waar ik reed werd een veulen geboren. Daar wilde ik wel mooie foto’s van maken. Dus zo gezegd zo gedaan. Ze werden best leuk! En een vriendinnetje stuurde mij een linkje naar de fotografie cursus van Arnd Bronkhorst. Ik schreef mij meteen in. Volgde online workshops fotografie via Skillshare en leerde mijn camera (toen inmiddels de Canon EOS200D) steeds beter bedienen.

Meer shoots volgden, ik word steeds handiger en mijn kwaliteit steeds beter. Sinds kort maak ik mijn foto’s met mijn eerste Full Frame, systeem camera, de Canon EOS RP in combinatie met mijn nieuwe 70-200mm f2.8 lens van Canon, zodat ik nog meer kwaliteit kan leveren.

Verder leren

Ik blijf steeds werken aan mijn skills door fotografie cursussen, meeloopdagen, photoshop cursussen en het Mastermind coachingstraject bij Ryanne Tichelaar. Door mij te blijven ontwikkelen kan ik steeds meer kwaliteit brengen en kan ik jou ook steeds beter begeleiden tijdens een shoot. 

Niet alleen met fotografie ontwikkel ik mij steeds verder, ook in het maken van video’s krijg ik steeds meer ervaring. Iedereen wil tegenwoordig reels plaatsen en video’s delen. Door middels van workshops, het lezen van vakliteratuur en boeken en door heel veel te oefenen, word ik ook hier steeds handiger in. 

Foto door Marlot Anna Photography
Foto door Marlot Anna Photography
error: Content is protected !!